3
БЛАГОСЛОВЕНА С УНИКАЛЕН КЛИМАТ и множество редки растителни и животински видове, Странджа все още крие много тайни и заслужено е наричана Непозната земя (Terra incognita). Черно море, освен, че е най-сладкото в света, е и единственото разделено на две дълбочинни зони. Над тукашните топли заливи и лонгозни гори се събират ”магистралите” на Виа Понтика (миграционният път на птиците), тръгващи чак от Сибир и Скандинавия.

СИНЕМОРЕЦ Е УНИКАЛНО КЪТЧЕ от България, където блясъкът на откритите наскоро златни и сребърни тракийски съкровища и историческите свидетелства за български ханове и римски императори се преплитат с преданията за кавказки пирати, османски спахии и скандинавски наемници.

САМО ПРЕДИ 100 ГОДИНИ гръцкото рибарско селце Галазио отново е заселено от българи и сменя името си на Каланджа. През първите 30 от тях малцина са чували за него. През следващите 50 години то беше ”Забраненото село” – оттук започваше Желязната завеса – та затова и още по-малко хора можеха да го видят. Едва преди 20 години Синеморец беше „отключен” за външния свят и бързо се утвърди като един от най-предпочитаните курорти на Черно море. Още повече, откакто оттук минава новата граница на Обединена Европа.

 

shtarkrli zlato silistar

В СИНЕМОРЕЦ най-често лете – от привечер до сутринта – откъм гората духа Ясникът, и бистри небето. После поема Изтокът и цял ден разхлажда полето, гората и плажовете. Преливащите багри на небесната шир, на вулканичните скали и дъбовите гори опрели в морето, се сплитат в неповторими нюанси. Ден и нощ.

 

shtarkrli plaj canyon zalez

ПОВЕЧЕТО ПЛАЖОВЕ по комшийското Средиземноморие са по-интензивни тъй като са ориентирани на юг и са изложени на сухите африкански ветрове. Затова и там тен се хваща бързо. Докато българското крайбрежие – особено това на Черноморска Странджа – е по- умерено. Тук плажните ивици гледат на изток и слънцето ги огрява странично, а въздушните маси над тях са целебна смесица от горска влага и морска свежест.

Плажовете около Синеморец са защитени зони. По-далечните са над дузина – от Липите и Листи, та до Силистар и Голям Кастрич. Най-близките са два, и всеки от тях е уникален по своему. На Устието на река Велека можете да избирате между сладка и солена вода. Вила Скандинавия е в гората над големия южен плаж – Бутамя – фаворитът, до който гостите ни отиват за няколко минути.

100x54